Met goede voeding kun je beter herstellen!

Ziekte kost je lichaam heel veel energie. Je immuunsysteem draait overuren in de bestrijding van bacteriën en virussen. Genezing van infecties kost veel energie en extra voedingsstoffen. Je spiermassa kan drastisch afnemen tijdens ziek zijn waardoor je erg slap bent en zelfs ‘ondervoed’ kunt raken.

Ondervoed?

Misschien heb je een tijd minder kunnen eten, minder eetlust gehad. Doordat je minder voedingsstoffen binnen hebt gekregen, in een tijd dat je juist meer nodig had, heeft je lichaam weinig meer over voor het herstel. Wist je dat er al sprake is van ondervoeding als je binnen 1 maand onbedoeld 5% (of meer) van je gewicht kwijt raakt (bijvoorbeeld, je weegt 60 kilo en valt door ziekte 3 kilo af in 1 maand, dan spreek je al van ondervoeding). En wist je dat ondervoeding ervoor zorgt dat aansterken langer duurt. Goede voeding is daarom na ziekte erg belangrijk om te kunnen aan sterken, om snel weer de oude te worden.

Wat is ervoor nodig?

Voor herstel en het opnieuw opbouwen van je weerstand en spiermassa heb je in ieder geval goede en voldoende eiwitten nodig. Voor herstel heb zelfs veel meer eiwitten nodig dan normaal, dit zijn de bouwstenen van je lichaam. Lukt het jou om die binnen te krijgen?

Daarnaast spelen vitamines en mineralen een belangrijke rol in weefselopbouw en herstel, zoals zink. Maar ook de vitamines A, D, E, B6, B12, en het mineraal selenium staan in de spotlights voor herstel.

Laat je adviseren

Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten. Maak als je wilt een afspraak voor dat extra stukje ondersteuning en om snel weer op te knappen. Ik kijk graag mee en help met aanvulling waar nodig. Adviezen van de diëtist worden vergoed vanuit je basisverzekering. Afspraken kunnen ‘live’of via video bellen.

Voed je gezondheid en voel je goed!