Brood, is het niet goed voor mij? Zijn het de gluten, is spelt beter of mag ik geen enkel graan eten behalve haver? Wat is goed voor mij?

Gluten, kan ik daar tegen? 
Brood wordt meestal gemaakt van de graansoorten tarwe, rogge, spelt en/of kamut gluten. Deze graansoorten bevatten gluten. Veel mensen lijken niet tegen gluten te kunnen, mensen die coeliakie hebben en mensen die gevoelig zijn voor gluten. Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Bij ca. 5-10 op de 100 wordt gedacht aan glutengevoeligheid, deze mensen voelen zich (lichamelijk en geestelijk) beter als ze geen gluten eten.

Darmklachten bij granen?
In granen zitten ook fermenteerbare koolhydraten, mensen met een prikkelbare darm kunnen daar darmklachten van krijgen. Dit betreft de granen: tarwe, rogge en gerst. Het vermijden van deze granen is deel van het FODMAP dieet. Diëtist Mirjam Bakker kan je hierbij helpen.

Snelle koolhydraten?
Granen (vooral bewerkte soorten) zoals we vinden in de meeste broodsoorten kunnen in het lichaam makkelijk en heel snel worden omgezet naar suikers: glucose. Dit glucose wordt in het bloed opgenomen kan zo ons bloedsuiker verhogen. Hierdoor kun o.a. je sneller trek krijgen tussendoor maar ook klachten zoals vermoeidheid en zelfs overgewicht ontwikkelen. Diëtist Mirjam Bakker kan je helpen je maaltijden zo aan te passen dat je hier geen last meer van hebt!

Mirjam Bakker, diëtist, gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid, allergie en darmklachten, kan helpen met aanpassingen in je voeding of een eliminatie dieet.

Zo om je echt van je klachten af!