Ik merk dat ik rode vlekken krijg na het eten, soms na het eten gelijk naar de wc moet rennen! Jeuk krijg na het eten, wat is dit?

Hoofdpijn, hartkloppingen duizeligheid, maag- en darmklachten, huidklachten… zomaar een greep uit de klachten waar mensen met een histamine probleem last van kunnen hebben.

Wat is het en hoe komt het?

Histamine is een stof die in ons lichaam wordt aangemaakt en opgeslagen ligt in cellen. Histamine speelt een belangrijke rol in de werking van ons lichaam, we kunnen niet zonder!

  • Histamine wordt in ons lichaam zelf aangemaakt en opgeslagen in cellen.
  • Voeding kan ook rijk zijn aan histamine of de opgeslagen histamine in het lichaam vrij maken.
  • Histamine kan ook in de darmen (teveel) worden aangemaakt door de daar aanwezige bacteriën.
  • Enzymen zijn nodig om histamine af te breken.

Histamine speelt ook een rol bij voedsel of pollenallergie, daarbij worden grote hoeveelheden histamine vrijgemaakt door die voeding of pollen waar je allergisch voor bent. Ook als je geen specifieke allergie hebt kun je histamine klachten krijgen als je meer histamine in je lichaam hebt, vrijmaakt of binnenkrijgt, dan je kunt verwerken!

In welk eten zit dit?

Histamine kan in voeding ontstaan door rijping, gisting en bewaren. Denk aan gerijpte kaas, schimmelkaas, gefermenteerde producten zoals zuurkool, sojasaus, ketjap maar ook gistextract en producten die langer bewaard zijn zoals gerookte vis, vis in blik, worst en ham.  Ook bier, wijn, paddenstoelen en tomaten zijn histamine bronnen. Alcohol remt de afbraak van histamine in je lichaam waardoor je meer klachten kunt krijgen.

Herken je iets aan deze voedingsgroepen en je klachten?

Wat kun je eraan doen? Op zoek naar de oorzaak!

Een teveel aan histamine kan klachten geven.

1: Histamine moet worden afgebroken, daar zijn verschillende enzymen voor nodig. Om die enzymen aan te maken heb je vitamines en mineralen nodig. Heb je hier een tekort aan? Dan kun je de histamine dus niet goed afbreken.

2: Als je teveel histamine produceert in je darmen is er meestal een probleem in je vertering, door dit aan te pakken komen de bacteriën in je darm weer in balans en kunnen je klachten verdwijnen.

3: Stress speelt ook een rol, dit zorgt ervoor dat je meer histamine vrijmaakt in je lichaam.

Wil jij ook weten wat bij jou een probleem kan zijn?

Ik ga met jou op zoek naar de oorzaak en die pakken we aan!