Veel mensen komen bij ons met klachten zoals vermoeidheid, flauwte, trillen, wazig zien, hoofdpijn, concentratieverlies, het gevoel te ‘moeten’ eten!
Deze klachten lijken in de praktijk vaak te maken hebben een laag bloedsuiker, Hypoglykemie.
Heb ik dat?
Het ‘op tijd’ te moeten eten, maaltijden niet uit te kunnen stellen, tussendoortjes (‘gezonde’ koeken) nodig te hebben, trek in zoet. Dit kunnen allemaal uitingen zijn van een laag bloedsuiker.
We lijken wel verslaafd te zijn aan, alles waar zetmeel en/of suiker inzit, koolhydraten!
Doe de test!
Hoe komt dat?
Koolhydraten ( zetmeel en/of suikers) uit voeding worden omgezet naar glucose, hierdoor stijgt de bloedglucose (bloedsuiker). In reactie daarop maakt ons lichaam insuline aan. Dat zorgt ervoor dat glucose uit ons bloed naar spier en vetopslag kan, waardoor het glucose niveau in het bloed weer daalt.
Als dit onder een bepaalde grens komt geeft ons lichaam aan dat:
- we snel wat moeten eten (met koolhydraten!)
- glucose moet worden vrijgemaakt uit de voorraden
Oorzaken?
- een te hoge insuline productie, het glucose in het bloed daalt te sterk
- het vrijmaken van glucose uit de voorraden gebeurt niet goed of te laat
- het eten van teveel koolhydraten
- gevoeligheid voor een laag bloedsuiker: technisch gezien is het bloedsuiker nog niet eens zo laag maar men heeft wel klachten!
- een zwakke alvleesklier, darmproblematiek
- voedselovergevoeligheid,
- verminderde werking van de bijnier door langdurige stress
Wat kan ik daaraan doen?
Voeding
Met een aangepast voedingsadvies verdwijnen de (vermoeidheids-) klachten en ook de ‘koolhydraatverslaving. Mensen vallen makkelijker af en de vetopslag rond het middel vermindert. Hiermee vermindert een eventuele te hoge productie van insuline en de oorzaak van de hypoglykemie. Natuurvoedings- en orthomoleculair diëtist Mirjam Bakker kan helpen de voeding aan te passen. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak
Meten= weten
Door metingen kan dokter de Valk de oorzaken vaststellen. bij de aanpak van de oorzaak is de juiste voeding is hierbij een belangrijk onderdeel.