Vezels zitten in je eten en kunnen de groei van bacteriën in de darm stimuleren. Die helpen bij het gezond houden van je darm en een goede darmwerking.

Waar zit het in?

Bij vezels denken we vaak aan volkoren brood, dat is rijk aan vezels. Maar er is veel meer. Je vindt vezels in groenten, fruit, knollen, noten, zaden, pitten, granen, paddenstoelen, peulvruchten en zelfs in zeewier. Kortom ze zitten in plantaardige voedingsmiddelen.

Hoe werkt het?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vezels. Ze hebben een ding gemeen, wij kunnen ze niet verteren of afbreken, ze gaan onverteerd door je maag en dunne darm door naar je dikke darm. De daar aanwezige ‘beestjes’ ook wel je microbioom genoemd kunnen ze ‘opeten, die gebruiken ze als voeding en vormen daarbij allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen zijn heel belangrijk voor je darm en zelfs je algehele gezondheid.

Prebiotica

Al deze vezels bij elkaar noemen we ook wel prebiotica. Ze zijn namelijk goed voor de probiotica, dit is een verzamelnaam voor de goede bacteriën die in onze darmen leven. Prebiotica zijn ook als supplement verkrijgbaar, echter dat zijn maar een paar soorten, terwijl je met gevarieerd eten juist de noodzakelijke verschillende soorten binnen kunt krijgen.

Microbioom

Je microbioom in je dikke darm is een soort mini dierentuintje met allemaal verschillende soorten ’beestjes’. Om die beestjes in leven te houden moet je ze te eten geven en ze willen allemaal wat anders eten. Eet jij gevarieerd, dus veel verschillende soorten plantaardige voedingsmiddelen, dan hou jij je dierentuin gezond.

Darmbacteriën zorgen voor een goede afweer en gezond gewicht

Eet veel vezels en vezelvariatie heb je:

  • een beter immuunsysteem, betere weerstand tegen infecties, minder kans op allergie
  • minder kans op overgewicht
  • meer kans op gezond hart en vaten
  • minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2
  • minder risico op het ontwikkelen van kanker
  • en zelfs een beter humeur

Eet jezelf gezond met deze tips!

  • Eet minimaal 300 gram groente per dag, dit past niet allemaal op je bord bij je avondmaaltijd. Neem ook wat groente bij je lunch, een handje worteltjes, radijsjes, rauwkost bij je broodmaaltijd of eet een simpele groentesoep erbij (bouillonblokje, veel soepgroenten erin en klaar). Ook lekker, neem in plaats van brood een maaltijdsalade.
  • Vergeet niet fruit te eten, minimaal 2 stuks per dag. Een smoothie is niet echt een goede vervanging, in een smoothie (vooral die je kant en klaar koopt) zitten minder vezels.
  • Eet eens peulvruchten, kikkererwten, linzen, ze zijn een goede eiwitbron in een vegetarische maaltijd. Uit een potje of blik zijn ze snel en makkelijk te gebruiken. Gebruik ze ook eens als vulling in een soep of een salade.
  • Noten, zaden, pitten, voeg ze toe aan je yoghurt, kwark of havermout ontbijt, lekker en voedzaam. Een lepeltje gebroken lijnzaad doet ook wonderen.  Kook eens wat geraspte kokos mee met je havermout, vezels en een heerlijke smaak.

Wil jij ook aan de slag met je gezondheid, neem dan gerust contact op voor meer informatie of maak een afspraak.